cliquez l'enseigne !

 

Distributed Computing

 

EEN TEKENING VAN EEN ZEKERE FRÉDÉRIC...(Heb je dat gezien, Frédéric?) Maar ook een paar koppelingen:

Klik op deze tekening (hieronder) om naar La Charité-sur-Loire te gaan.

Zodra ik tijd heb zal ik deze website een beetje in orde brengen

Alles door elkaar, in de mand:

het wereldberoemde Burpteam

“Le Monde ”, het dagblad

de Bibliotheek van het Congres, daarginds in Amerika

waar je “tartagiciels” ® kunt vinden

de gids van Bourgogne, Champagne

volg het kanaal dat parallel aan de Loire loopt

even een glaasje kir, op de valreep

 

 

Behalve deze twee links over LA CHARITÉ-SUR-LOIRE zijn er nog veel meer wetenswaardigheden over de geschiedenis van de stad. De stad dankt zijn ontstaan aan een van de belangrijkste kloosterkerken van de orde van Cluny op het plaats van het oude stadje SEYR. (search in a list for this link) Deze kloostergemeenschapwas zo belangrijk dat paus Paschalis II in 1107 een bezoek bracht aan La Charité.. Er bestaan trouwens tal van boeiende, originele teksten over deze prachtige plek die een archeologische trekpleister is. De kerk van Saint-Cydroine, bij Joigny in het departement Yonne, behoorde tot deze kloostergemeenschap.

Enkele kloostervaders hebben werken uitgegeven, die misschien wel geschreven zijn onder de gewelven van wat nu de herberg van de Poule Noire is. Albert (Jean) BelinAlphonsus Belin, bijvoorbeeld, die verhandelingen over alchemie schreef, en ook vrome beschouwingen.

Maar eerst waren er de beroemde gebeurtenissen in 1429 : de nederlaag van Jeanne d’Arc voor La Charité. De schuld van de winter, zullen sommigen zeggen. Er is geen wredere winter dan die waarin iemand verstrikt raakt die zijn bondgenoten verloren heeft. Of was de bevolking van La Charité zo matig enthousiast om het Engelse juk af te werpen? De brief die ze aan de bevolking van Riom stuurt om van hen hulp te krijgen en het beperkte resultaat dat ze daarmee boekte kan erop wijzen dat zij daarin niet alleen stonden. Op de Place Misère is vandaag een meer dan bescheiden monument te zien ter herinnering aan dat mislukte beleg. Meer informatie over de geschiedenis van La Charité is te vinden in enkele brochures van de organisatie voor monumentenzorg van de Nièvre, CAMOSINE, (Caisse Départementale des Monuments et des Sites de la Nièvre), ondergebracht in de prefectuur:

CAMOSINE

Préfecture 58000 NEVERS Cedex

Over Jeanne d’Arc kunt u meer te weten komen via een Canadese website, die door YAHOO bekroond.

Om een idee te krijgen van de huidige situatie van de regio zijn er de institutionele websites:

- le regionale raad van Bourgogne
- maar de sfeer van het departement kan men ook proeven via een aantal andere sites. de sites. De actualiteit is rijk aan gebeurtenissen: bedrijven sluiten, de toekomst van het ziekenhuis staat op losse schroeven, ondanks de steun van de bevolking en de horeca. Via Nivernet zijn tal van andere koppelingen beschikbaar.

 

net als mijn adres:

mailto:francoisjacquemin@chez .com

Nederlandse vertaling: corine holleman@artinternet.fr

Laatste update: 22 maart 2000

WebOutils !

réalisé sur

Voor internetgebruikers die niet met vensters overweg kunnen:

Back